Jakie maszyny są niezbędne do wyposażenia cukierni i piekarni?

Jakie maszyny są niezbędne do wyposażenia cukierni i piekarni?

Prowadzenie cukierni lub piekarni jawi się wielu osobom jako prosty i przyjemny sposób na biznes. Nie wystarczy jednak umieć piec, by rozpocząć tego typu działalność. Przygotowanie pieczywa czy ciast na skalę przemysłową wymaga między innymi specjalistycznego sprzętu. Poznaj obowiązkowe i opcjonalne wyposażenie cukierni czy piekarni!

Wyposażenie cukierni lub piekarni – maszyny kuchenne

W każdej cukierni czy piekarni prawdziwa „magia” dzieje się na zapleczu, czyli w kuchni. Wydajna produkcja wymaga zastosowania zaawansowanych technologicznie maszyn znacznie różniących się możliwościami od tych używanych w domach. Jakich?

  • Piec

Najlepiej, jeśli słodkie lub wytrawne wypieki są produkowane na miejscu i natychmiast sprzedawane. Dlatego jeśli chodzi o podstawowe wyposażenie piekarni i cukierni, na pewno będzie to piec. Piece piekarnicze i cukiernicze wyróżniają się dużymi rozmiarami, dzięki czemu pozwalają na obróbkę cieplną wielu porcji ciasta jednocześnie. Zapewniają również precyzyjną kontrolę temperatury (często kilkustrefową) i wilgotności oraz ich równomierny rozkład.

  • Miesiarki do ciasta

Miesiarki to specjalistyczne urządzenia umożliwiające szybkie i dokładne przygotowanie ciasta do wypieku, a także np. jego odpowiednie spulchnienie. Mogą być używane do różnych typów ciasta. Wyróżniają się dużą mocą i pojemnością. Przydatne w piekarniach są również komory do garowania, czyli dojrzewania ciasta.

  • Dzielarki i inne urządzenia do porcjowania ciastek

Podstawowe wyposażenie piekarni na pewno obejmuje też dzielarki lub inne podobne urządzenia do porcjowania ciasta (dzielarko-zaokrąglarki, bagieciarki itd.). Pozwalają one uzyskać jednolitą gramaturę i kształt wypieków. Czasami używane są także depozytory ciasta lub wałkownice przydatne np. przy wypieku ciastek.

  • Szafy chłodnicze i mroźnicze

Zarówno półprodukty, jak i wiele gotowych wyrobów, wymagają odpowiednich warunków przechowywania. Dlatego wyposażenie cukierni czy piekarni zwykle obejmuje też szafy chłodnicze i mroźnicze pozwalające na dokładną kontrolę temperatury.

  • Pozostałe profesjonalne wyposażenie piekarni i cukierni

W zależności od rodzaju przygotowywanych wypieków na zapleczu cukierni lub piekarni przydać się może również wiele innych specjalistycznych urządzeń. Przydatne bywają między innymi nadziewarki ułatwiające przygotowywanie pączków i innych słodkości z nadzieniem, a także maszyny umożliwiające przygotowywanie bitej śmietany, kremów czy sosów. Świetnym dodatkiem do cukierni jest również wielofunkcyjna maszyna do lodów, która pozwoli na miejscu przygotować domowe lody, nie zajmując wiele miejsca. Ponadto w piekarniach zazwyczaj wykorzystuje się dokładne wagi i wiele innych urządzeń.

Wyposażenie cukierni i piekarni – część sprzedażowa

Również część sprzedażowa i wystawiennicza wymaga odpowiedniego wyposażenia. Co najczęściej jest potrzebne w piekarniach i cukierniach?

  • Lady chłodnicze

Lady chłodnicze (a czasami również mroźnicze) oraz różnego rodzaju witryny zapewniają odpowiednie warunki do przechowywania sprzedawanych wyrobów, a jednocześnie pozwalają je wyeksponować. Odpowiednie rozmieszczenie i oświetlenie zachęcają do zakupu, dlatego jest to bardzo ważne wyposażenie sklepu cukierni lub piekarni. W tej drugiej potrzebne będą też regały piekarnicze do ekspozycji chleba czy bułek.

[obraz_1]

Właściwa ekspozycja w piekarni czy cukierni to podstawa. W zwiększeniu sprzedaży pomagają estetyczne lady chłodnicze, które jednocześnie zapewniają optymalne warunki do przechowywania wypieków i innych słodkości.

  • Ekspresy do kawy

Idealnym uzupełnieniem do wypieków – głównie tych słodkich – jest kawa. Sprzedawana na miejscu lub na wynos pomaga zwiększyć dzienne obroty – szczególnie, jeśli w lokalu jej aromat będzie się mieszał z zapachami chleba lub słodkości. Dlatego wyposażenie piekarni i cukierni często warto uzupełnić o profesjonalny ekspres.

  • Inne maszyny i urządzenia

Ofertę piekarni czy cukierni można również rozszerzyć o inne wyroby, które wymagają specjalistycznego sprzętu. Na miejscu, bezpośrednio w części sprzedażowej, można przygotowywać np. gofry lub tzw. lody włoskie. Wymaga to oczywiście specjalistycznego sprzętu o profesjonalnym przeznaczeniu. Urządzenia domowe nie poradzą sobie bowiem z obciążeniem taśmową produkcją.